GLOPACK

  • GLOPACK
  • GLOPACK
Categoria

The GLOPACK (Granting society with LOw environmental impact innovative PACKaging) project is investigating food packaging with no environmental footprint and the ability to extend the shelf life of food products.

The project is focusing on three food packaging areas:

  • biodegradable materials coming from agro-food residues
  • active packaging to improve food preservation and shelf life without additives
  • RFID enabled wireless food spoilage indicators linked to food date labels

As part of the GLOPACK concept a decision-supporting tool will be developed to help designing and communicating eco-innovative packaging alternatives to all end-users.

GLOPACK

  • GLOPACK
  • GLOPACK
Categoria

Il Progetto GLOPACK era finalizzato allo studio di imballaggi alimentari a impatto ambientale zero, e che avessero la capacità di aumentare la durata di conservazione degli alimenti.

Il progetto era focalizzato su tre aree di imballaggio:

  • materiali biodegradabili derivati da residui agro-alimentari
  • imballaggi attivi per migliorare la conservazione del cibo e la durata senza additivi
  • RFID che consenta di rilevare il deterioramento del cibo con indicatori collegati all’etichetta del prodotto

Come parte del progetto, sarà sviluppato un sistema di supporto, che aiuti nella creazione e comunicazione a tutti i consumatori degli imballaggi alternativi eco sostenibili.